- Cum sa ai cea mai buna retea de internet?
Cum sa ai cea mai buna retea de internet?
O retea de internet de cea mai buna calitate la tine acasa este esentiala daca vrei sa ai parte de cele mai bune experiente de utilizare cand iti folosesti telefonul mobil, tableta, laptopul sau sistemul PC pentru gaming sau gadgeturile care iti fac locuinta mai inteligenta. De asemenea, calitatea retelei de internet este foarte importanta si daca obisnuiesti sa lucrezi des in propriul camin. In plus, o retea performanta este necesara in conditiile in care nevoia ta de consum de internet se mareste constant, asa cum se intampla la nivelul tarii, dupa cum arata datele centralizate de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). In medie, fiecare roman a consumat, in prima jumatate din 2018, peste 28 GB de internet lunar - 26 GB prin internetul fix si 2,3 GB prin internetul mobil. In cazul in care te intereseaza cum sa ai cea mai buna retea de internet la tine acasa, iti recomandam sa iei cateva masuri.
Cumpara-ti echipamente moderne pentru internet
Una dintre principalele probleme pentru o conexiune lenta la internet este lipsa unor echipamente de ultima generatie in componenta retelei din locuinta ta. Printre echipamentele in cauza se numara si adaptoarele wireless. Un adaptor wireless este un dispozitiv modern care nu ar fi indicat sa lipseasca din locuintele cu mai multi utilizatori de internet.
Oferta noastra de adaptoare wireless cuprinde nenumarate produse dintre care sa alegi. Un adaptor wireless performant se conecteaza foarte usor la unitatea dintr-un sistem PC sau la un laptop, printr-un port USB. Pentru o conexiune de top la internet ar fi indicat sa-ti alegi un model cu una sau doua antene si cu o rata de transfer wireless de peste 100 Mbps.
Routerul este un alt echipament care, de regula, cantareste decisiv in performantele unei retele de Internet. Rolul unui router este sa conecteze doua sau mai multe retele de calculatoare, avand capacitatea de a citi continutul pachetelor de date.
Cel de-al treilea device responsabil pentru performantele unei retele de Internet este switchul. Multi oameni considera ca routerele si switchurile sunt identice, insa realitatea este diferita. Spre deosebire de un router, care pune in relatie doua sau mai multe retele de calculatoare, un switch permite ca intreaga conexiune de Internet dintr-un loc sa fie distribuita intre doua ori mai multe calculatoare. Un switch gestioneaza traficul de date si il transmite mai departe catre toate echipamentele din retea. Iti punem la dispozitie mai multe tipuri de switchuri, care variaza in functie de forma si de posibilitate de configurare.
Ai grija unde iti amplasezi echipamentele responsabile de calitatea retelei
Viteza conexiunii de Internet din casa ta nu depinde doar de performantele componentelor de retea, ci si de folosirea corecta a respectivelor echipamente. Un router, de exemplu, ar fi bine sa fie amplasat doar intr-un anumit loc din locuinta, astfel incat semnalul sa circule usor intre toate incaperile din casa. Ca sa nu ai probleme cu semnalul de internet, incearca sa asezi routerul in centrul caminului tau. In ceea ce priveste zonele din casa de evitat pentru pozitionarea routerului, cateva dintre ele sunt spatiile din apropierea ferestrelor si cele de langa pereti. De asemenea, nu pune routerul pe podea. Routerul va transmite cel mai bun semnal daca va fi asezat in centrul casei, la o inaltime de circa un metru.
Schimba-ti abonamentul la serviciile de internet
Unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poti face pentru o conexiune mai buna la internet este sa optezi pentru un abonament mai bun. Un abonament superior inseamna o viteza mai ridicata la internet pentru tine si nu presupune, automat, sa platesti mai mult. Furnizorii de servicii de telefonie mobila si internet prezenti pe piata locala sunt deschisi la negocieri, in conditiile in care cauta sa-ti atraga cat mai multi abonati noi sau sa-i fidelizeze pe cei existenti. Prin urmare, sansele sa beneficiezi de o oferta buna pentru servicii de internet la o viteza mai mare comparativ cu ceea ce primesti in prezent sunt foarte mari.
Porneste si reporneste routerul
Un alt lucru extrem de simplu pe care il poti face daca iti doresti o conexiune mai buna la internet, pe langa modificarea abonamentului, este sa-ti opresti si sa-ti pornesti, periodic, routerul. Adica sa-i dai un „restart” echipamentului, exact cum procedezi in situatiile in care ti se blocheaza laptopul sau PC-ul si nu stii ce sa faci astfel incat sa rezolvi problema. Ca sa „restartezi” routerul nu este nevoie decat sa scoti dispozitivul din priza, sa astepti 30 de secunde - un minut si sa-l cuplezi din nou la retea. Asemenea „restartului” unui PC sau laptop, si pornirea si repornirea routerului va elimina anumite erori de functionare ale echipamentului. In plus, este foarte probabil ca oprirea si repornirea routerului sa determine dispozitivul sa-si actualizeze, automat, software-ul pe care il utilizeaza, aspect deloc de neglijat pentru un functionarea optima si rapida a unei retele de internet.